Zwarte leidsman

Nestor Pitana floot de finale van het WK. Team Kuipers leidde tijdens dat WK vier wedstrijden, en de VAR deed zijn intrede. Het deed mij deze week eens terugverlangen naar de tijd dat scheidsrechters nog geen filmsterren waren, zoals Pitana met zijn spierbundels en Team Kuipers waar we werkelijk alles van weten. De namen van zijn vlaggende assistenten zijn bij iedereen bekend, en zelfs het x aantal kisten bier wat zijn winkels tijdens zo’n WK afzet zijn genoegzaam bekend. Niets blijf achterwege en onbekend in deze tijd.

Nee, dan liever die oude boze leidsmannen waar je zelfs zittend voor de TV al bang voor was of ze jou ook niet als kijker zomaar een gele- of rode kaart konden geven. Ze zagen er zwart, boos en afschrikwekkend uit. Niet zo iemand waar je zomaar je grote waffel tegen open trok zoals nu gewoon is. Je keek wel uit! Wat deden deze enge zwarte mannen als ze niet floten? Opsporingsambtenaar, politieagent, tandarts, zegt u het maar, ik weet het niet. Mijn helden uit die tijd waren vooral de statige Hongaar Karoly Palotai (foto links) als een goeie tweede.

Absolute nummer één was de geboren Oost Duitser Rudi Glöckner. Zal ontegenzeggelijk ook wel iets met zijn afkomst te maken hebben. Opgegroeid binnen het dictatoriale regime van de DDR wordt je gekneed tot een totalitaire ‘harter Hund’ stel ik mij zo voor. Maar enige zekerheid hierover heb ik natuurlijk niet. Mocht Glöckner nog leven dan hoop ik dat hij er van achter de geraniums nog kwiek bijzit. Het ga je goed Rudi!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s