Van Reynolds tot Big Mac

Heel, heel lang geleden nam mijn vader mij wel eens mee naar Ajax. We woonden nog in Amsterdam – in het havengebied van Oost. Op de fiets – een auto hadden we niet – van de Oostelijke Handelskade naar de Watergraafsmeer, het was een feestje. Aangekomen bij stadion de Meer, ons stadion de Meer zetten we onze fietsen gebroederlijk op slot tegen een boom.

Een kaartje kocht je toen nog gewoon aan de kassa. ‘Twee keer Reynolds alstublieft’ zei mijn vader tegen de kaartverkoper. Zo gezegd zo gedaan. Langs de Diemenzijde – de F-side was aan de overzijde, en was toen nog best eng – door naar de achterzijde van het stadion, op naar de Reynolds. Een tribune vernoemd naar een oude en vermaarde Ajax trainer Jack Reynolds, door ons Mokummers later verbasterd tot Reinolds! We speken over eind jaren zeventig. Nu ruim veertig jaar later is de totale vercommercialisering voltooid. Namen van tribunes zijn er officieel allang niet meer. In Engeland misschien nog een paar zoals De Kop en Stretford End, mooie namen, en in de alsmaar commerciëler wordende voetbalwereld zijn stadionnamen als de Johan Cruijff Arena en Stadio Diego Armando Maradona nog een tweetal mooie uitzonderingen als opvolger van een veel lelijkere naam.

Voor het overige moeten we het doen met namen als Etihad, wat in een eerder leven Maine Road was, Emirates, wat voorheen Highbury was en het ‘Stadium without a name’. De geuzennaam voor het nieuwe stadion van Tottenham Hotspur. De steenrijke eigenaar van de Spurs is er tot op heden nog niet in geslaagd een nieuwe hoofdsponsor voor zijn stadion te vinden. Misschien kan Daniel Levy een keer gaan praten én eten met McDonalds. Het Big Mac Stadium zou niet misstaan als je eens de moeite neemt om om deze kolos heen te lopen. Overigens kan dan ieder nieuw te bouwen bouwpakket gerust met deze naam worden uitgerust, want op wat details na is het alleen nog maar één pot Big Mac.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s